petak, 27. studenoga 2015.

Em ZDRAVO, em UKUSNO: Evo zašto više nikada nećete baciti kore od mandarina!



Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice ili za zdravlje grla.

Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se svuda pa i na ulici, a kora se redovno baca. No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovde opisujemo dva proverena.

Oprez: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane hemikalijama!

Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo šta vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenu teglicu. Mlevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana na tamnom mestu. Nakon toga jedite po jednu kašiku posle jela, a zatim pojedite jednu kašičicu meda.

Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice


Sastojci:

500 – 600 g mandarina

300 – 400 ml vode

1 kašičica soli

350 g kristal šećera

350 ml vode

još šećera za valjanje korice



Postupak:

Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu kašičicu soli. Kuvajte koricu u ovoj vodi do vrenja na laganoj vatri. Kad voda prokuva, sklonite je sa ringle, vodu prospite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.

Prokuvanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomešajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da se mešavina zakuva, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuvajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.

Koricu pažljivo prebacite na cedilo da se ocedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.

Nema komentara:

Objavi komentar